Je gaat verhuizen! Denk aan deze administratie

Verhuizen! Da’s plezant en spannend tegelijkertijd. Je kijkt ernaar uit om van die nieuwe plek een thuis te maken, maar eerst komt er nog heel wat administratie bij kijken. En hoe zit dat met je verzekeringen?

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Bezint eer ge verhuist

Het leeuwendeel van de administratie kan je ruim voor je verhuisdatum al in orde brengen. En dat is ook aan te raden, zodat je je op het moment zelf kan concentreren op de praktische kant.

Denk zeker aan deze zaken:

  • Ben je huurder? Kijk op je huurcontract na welke opzegtermijn je moet respecteren en licht je verhuurder goed op tijd in over je verhuisplannen.

  • Gaan je kinderen na de verhuis naar een andere school of crèche? Ook dat regel je het best ruim op voorhand.

  • Regel hulp voor de grote dag: professionele verhuisfirma’s zijn vaak drukbezet, speel op zeker en reserveer 3 tot 6 maanden vooraf. Ook vrienden en familie appreciëren het als ze tijdig weten wanneer je hun hulp nodig hebt.

  • Geef je nieuwe adres en je verhuisdatum alvast overal door: je werkgever, leveranciers van telefoon, tv en internet, de water-, gas- en elektriciteitsmaatschappij, je bank, huisarts, sportclub … En wist je dat je bpost kan vragen om je post automatisch op je nieuwe adres te bezorgen? Al helpt het ook als de nieuwe bewoners van je oude adres je weten wonen.

En ook wij zijn uiteraard graag op de hoogte! Mail ons je nieuwe adres op kantoor.tdwp@verz.kbc.be, dan ben je tijdelijk verzekerd op beide adressen.

Verzekerd verhuizen

Wanneer je verhuist, loopt je woningpolis voorlopig gewoon door. Daarover hoef je je alvast niet meteen zorgen te maken.

Maar sta wel even stil bij de risico’s van het verhuizen zelf.

Blijft je inboedel verzekerd?

Dat hangt af van je woningpolis: heb je een polis die de inboedel verzekert? Dan houdt die meestal ook in dat schade aan je meubelen, toestellen en andere spullen gedekt is onderweg naar je nieuwe adres. We kijken met plezier voor je na wat jouw polis precies covert en stellen je - als dat nodig is - een bijkomende verzekering voor.

Professionele verhuisbedrijven die bij de ‘Belgische Kamer der Verhuizers’ aangesloten zijn, hebben trouwens altijd een verzekering die eventuele schade volledig vergoedt. Vraag dit dus zeker na voor je een firma boekt.

Zijn je vrijwillige helpers verzekerd?

Je wil het je niet voorstellen, maar ... wat als een van de familieleden of vrienden die je helpen verhuizen iets overkomt? Dan komt de persoonlijke ongevallenverzekering of de hospitalisatieverzekering van die helper tussen.

Minder ernstig, maar ook absoluut niet leuk: wat als een van je vrijwillige helpers schade aanricht of iets laat vallen? Dat is een zaak voor de familiale verzekering van die persoon.

Kortom: vraag vóór de verhuisdag na of elk van je helpers zelf voldoende verzekerd is. Als blijkt van niet, raden we je aan een bijkomende verhuispolis af te sluiten.

Denk na je verhuis nog aan dit

  • Noteer de meterstanden van elektriciteit, gas en water op beide adressen en geef ze door aan de maatschappij. Net voor je de deur van je oude woonst achter je dichttrekt en zodra je je settelt in je nieuwe thuis.

  • Meld je adreswijziging bij de gemeente. Dat is verplicht binnen de 8 dagen na je verhuis, maar je kan het ook vooraf al doen. Je ziekenfonds, de pensioendienst, de belastingdienst, instellingen voor sociale zekerheid … krijgen dan automatisch je nieuwe adres. Om de inschrijving van je auto aan te passen, heb je iets meer tijd: dat moet binnen de 14 dagen in orde zijn.

  • Kom even langs om je verzekeringen door te nemen. We bekijken graag samen met jou welke van je lopende polissen een update nodig hebben.

De kans is groot dat je brandverzekering (of woningpolis) niet meer voldoende dekking geeft. Ook de premie van je autoverzekering kan veranderen, als je door je verhuis minder kilometers gaat afleggen of in een buurt gaat wonen waar minder autodiefstallen voorkomen.

Nog vragen over je geplande verhuis? Contacteer ons gerust en we geven je betrouwbaar advies.

Contacteer ons

De verzekeringen uit dit artikel

Deze producten worden vernoemd in dit artikel. Nog vragen? We adviseren je met veel plezier.

Familiale

Loopt iemand schade op door jouw fout of nalatigheid? Dan kan die een schadevergoeding eisen. Een familiale verzekering beschermt je hiertegen. Daarom is ze eigenlijk onmisbaar. Voor iedereen.

Brand

Een brandverzekering of woonverzekering beschermt je tegen de financiële risico’s bij schade aan je woning én inboedel. Onze woningpolis dekt immers veel meer dan enkel brandschade

Ongevallen

Met de persoonlijke ongevallenverzekering bescherm je jezelf, je partner en je kinderen tegen de financiële gevolgen van een ongeval. Zelfs de speelkameraadjes van je kinderen (tot 14 jaar).